5 faktů o kuřecím mase

jak to doopravdy je?


Poslední dobou je kuřecí maso stále oblíbenější, díky snadnější úpravě, lehčí stravitelnosti - díky jemným svalovým vláknům, která nejsou prostoupená kolagenem a v neposlední řadě kvůli nižší ceně.

Kolem konzumace kuřecího masa koluje spousta povídaček, že jsou zvířata zabíjena nehumálně, maso je napuštěné vodou, obsahuje anabolika či antibiotika a je zdraví škodlivé. Jak to tedy doopravdy je?


1. Výborné dietetické vlastnosti


Kuřecí maso se doporučuje pro všechny věkové skupiny konzumentů, obsahuje bílkoviny s obsahem všech esenciálních aminokyselin, které jsou nutné pro obnovu a růst svalových tkání. Kuřecí maso je taktéž bohaté na vitamíny a minerály a má nižší energetickou hodnotu.


2. Kuřata nejsou týrána a nejsou nehumálně zabíjena


Chov kuřat je kontrolován od přípravy krmných směsí, přes vylíhnutí kuřat, jejich výkrm až po finální zpracování a skladování v prodejnách, kde kuřata pípnou na pokladně naposled (:D). Kuřata jsou porážena humálně, nejsou stresována, jelikož by ve stresu ztratily váhu ("pustily" by vodu), což je pro prodejce nežádoucí, a navíc si nezachovají tak dobrou chuť.


3. Kuřecí maso neobsahuje anabolika ani antibiotika


Maso jdoucí na trh nesmí obsahovat anabolika ani antibiotika, při záchytu podobných příměsí v mase, je maso ihned stahováno z prodeje a jsou uloženy vysoké pokuty.
Pokud jsou zvířata léčeny, či jsou jim podávány látky, aby se nákaza nešířila, je doba od užití látky do poražení kuřat dostatečně dlouhá, aby tyto látky ve výsledném produktu nebyly znatelné. Tudíž nejíst kuřecí maso kvůli obsahu chemie, hormonů a léčiv je nesmysl.


4. Pozor na křehčené maso!

Spoustal idí si pod pojmem "křehčené" představí šťavnatější, chutnější. Co ale znamená termín křehčené maso? To je maso, které je napuštěné vodou, solí, dochucovadly, stabilizátory a popř. barvivami. Procentuální hmotnost výsledného produktu se tudíž může zvýšit i o 30%, což hraje ziskuchtivým obchodníkům do karet.

Maso obsahuje tedy více vody, která se ale při tepelné úpravě odpaří a produkt bude vážit méně, než byste čekali. Pokud se jedná o křehčené maso, musí být tento fakt uveden na obalu - tudíž se nejedná o maso, ale o masný výrobek. Křehčené maso není nijak škodlivé, je třeba si ale uvědomit, že platíte z části za slanou vodu, nikoliv za maso.

Pokud se chcete křehčenému masu vyhnout, poctivě čtěte etikety a kupujte produkty s co nejvyšším procentuálním zastoupením masa.


5. Kdy kuřecí maso omývat a kdy neomývat?

Mnoho lidí maso před tepelnou úpravou omývá, protože je to napsané v kuchařce. Pokud je kuře baleno v ochranné atmosféře, není třeba jej omývat, v balíčku se vytvoří vakuum a jsou tam dva plyny, které udržují maso sterilní, tudíž mytí není třeba, spíše si tím pohoršíte - budete šířit bakterie po celé kuchyňské lince. Pokud máte kuřecí maso z řeznictví či na tácku v igelitu, doporučujeme maso omýt pod vlažnou tekoucí vodou, ale před úpravou důkladně osušit.


Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky