Křehčené maso
je pro nás nebezpečné?
KŘEHČENÉ MASO
Co obsahuje křehčené maso?
Pokud člověk kousne do masa a to se rozplývá, či chutná jako žvýkačka - tak přesně takto poznáme křehčené maso. Je to výmysl mazaných obchodníků - křehčené maso je dle českých norem polotovar, do masa se tedy pomocí jehliček vstřikuje voda, sůl a chemické stabilizátory. Maso tak nebude v konečném produktu stoprocentní, jelikož je ho cca 70-80 % a zbytek tvoří právě zmíněná voda a chemie.

Křehčené maso bývá levnější než klasické a tomu, kdo si nepřečte složení na obalu se může snadno stát že si ho koupí, uvaří a bude se divit, kam se vypařilo a jak je možné, že je tak slané. Vzhledem k tomu že legislativa nestanovuje, kolik procent vody může takový polotovar obsahovat, většinou je to dokonce kolem 20-25 %.
Křehčené maso bývá většinou kuřecí, krůtí nebo králičí. Prodává se chlazené i mražené a tento výrobek musí být označen jako polotovar. Kromě složení je vždy na křehčeném mase napsáno, že je křehčené - poznáme jej tedy snadno, jen se musíme dívat nejen na cenu, ale i na obal.
Například z obalu křehčených kuřecích prs se můžete dočíst: 75%, neutrální marináda, voda, sůl, stabilizátory, zahušťovadlo, želírující látka, dextróza, aroma, modifikovaný škrob, sušený glukózový sirup. Látek je tam skutečně mnoho, ale nemusíte mít obavy. Jako každý výrobek musí odpovídat hledisku zdravotní nezávadnosti.

Dávejte si ale pozor na kuchyňskou sůl a pak polyfosfáty, které mají zadržovat vodu v masné tkáni. Sůl organismus sice potřebuje, ale z výzkumů vyplývá, že většina z nás přijímá dvojnásobek množství soli, než by měla, takže konzumace dalšího výrobku s vyšším obsahem soli už zdraví prospěšná není. Nadměrný příjem zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku a s ním spojených kardiovaskulárních chorob.
Z hlediska výživy jsou ale v podstatě horší polyfosfáty, protože zvyšují celkový příjem fosforu, a pokud ho přijímáme velké množství, dochází ke špatnému vstřebávání vápníku a můžeme tim omezit tvorbu kostí, zubů a ještě některé další fyziologické funkce.
Za nás tedy rozhodně křehčené maso nedoporučujeme - pozorně sledujte obaly výrobků které kupujete a zbytečně se neokrádejte.
